باغ تخت شیراز

باغ تخت شیراز؛ شکوهی در دل کوه

سرفصل‌های مقاله

شیراز با باغ‌های تاریخی‌ خود شکوه و عظمت تاریخ ایران را به تصویر می‌کشد. باغ تخت شیراز، یکی از این باغ‌های تاریخی است که در دل خود، روایتی از تاریخ و فرهنگ این سرزمین را جای داده است. این باغ که در طول تاریخ دستخوش تغییرات بسیاری شده، امروزه به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این مطلب از سفرتاپ، شما را با این باغ زیبا و دیدنی بیشتر آشنا می‌کنیم.

تاریخچه باغ تخت شیراز

باغ تخت، به‌عنوان یکی از مکان‌های تاریخی شیراز، با پیشینه‌ای غنی و پرفرازونشیب، در دامنه کوه باباکوهی واقع شده است. این باغ که در اواخر قرن پنجم هجری توسط اتابک قراچه از خاندان بزرگ قراچه ساخته شد، در ابتدا تخت قراچه نامیده می‌شد.

در قرن نهم هجری، باغ تخت به اوج آبادانی خود رسید؛ به‌گونه‌ای‌ که تیمور گورکانی را چنان تحت تاثیر قرار داد که دستور ساخت کاخی مشابه در نزدیکی سمرقند را صادر کرد. این رونق در دوره صفویه هم ادامه داشت.

با آغاز دوره قاجار، آقا محمد خان قاجار با احداث عمارتی جدید، نام باغ را به تخت قاجار تغییر داد. دوره محمد شاه قاجار هم تغییراتی در مسیر آب نسبت به کرت‌های طبقه‌بندی  و پلکانی شده، در باغ ایجاد شد. با این حال، بیشترین آثار باقی‌مانده از باغ، مربوط به دوران ناصرالدین شاه قاجار است.

با گذر زمان و شروع دوره پهلوی، این باغ به فراموشی سپرده شد. در این دوره بود که نام باغ از تخت قاجار به باغ تخت تغییر یافت. در نهایت، در تاریخ 2 آبان 1351، باغ تخت با شماره 931 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. 

تاریخچه باغ تخت شیراز

باغ تخت شیراز کجاست؟

باغ تخت شیراز که امروزه بخشی از مرکز علوم و فنون مکانیزه نزاجا (مرکز آموزش پیاده) است، در محله فلکه گاز و خیابان آزادی شیراز قرار دارد. این باغ از شمال به بلوار جمهوری، از جنوب به بلوار آزادی، از شرق به خیابان جدید قرآن و از غرب به فلکه گاز محدود می‌شود. در حال حاضر امکان بازدید از این باغ ارزشمند وجود ندارد.

جاذبه‌های دیدنی اطراف باغ تخت شیراز

با وجود اینکه بازدید عمومی از باغ تخت به دلیل قرارگیری آن در مجموعه مرکز علوم و فنون مکانیزه نزاجا، امکان‌پذیر نیست؛ اما در اطراف خیابان باغ تخت شیراز، جاذبه‌های دیگری برای بازدید وجود دارند. 

آرامگاه باباکوهی

آرامگاه باباکوهی، یکی از آثار تاریخی شیراز است که شاید برای بسیاری ناشناخته باشد. قدمت این آرامگاه به دوره آل بویه بازمی‌گردد. کوهی که این آرامگاه در آن قرار داد، به کوه باباکوهی یا کوه صبوی شناخته می‌شود. در این کوه دو غار وجود دارد؛ یکی از آن‌ها در گذشته محل زندگی یکی از عارفان بوده و دیگری، آرامگاه ابوعبدالله محمد بن عبدالله، معروف به ابن باکویه (باباکوهی) است.

دروازه قرآن شیراز

دروازه قرآن، یکی از معروف‌ترین مراکز دیدنی‌ شیراز است. بنای اولیه این دروازه در دوره دیلمیان به دستور عضدالدوله دیلمی ساخته شد. دروازه قرآن در طول تاریخ دستخوش تغییرات متعددی بوده، اما همچنان جایگاه ویژه‌ای در قلب مردم شیراز دارد.

باغ ارم شیراز

باغ ارم، یکی از زیباترین باغ‌های شیراز است که با معماری بی‌نظیر و طبیعت دل‌نواز خود، هر ساله گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب می‌کند. از جمله بخش‌های دیدنی باغ ارم، می‌توان به عمارت اصلی با معماری چشم‌نواز، حوض‌ها و استخرهای متعدد که در میان باغ قرار گرفته‌اند و همچنین باغ گیاه‌شناسی با تنوعی بی‌نظیر از گیاهان اشاره کرد.

هتل‌های نزدیک باغ تخت شیراز

موقعیت مکانی خوب باغ تخت شیراز، علاوه‌بر دسترسی آسان به دیگر جاذبه‌های گردشگری شهر، امکان اقامت در هتل‌های لوکس و باکیفیت را هم برای گردشگران فراهم کرده است. هتل‌هایی مانند هتل چمران، هتل رودکی، هتل آپارتمان‌ پارمیس و هتل تالار شیراز با فاصله اندکی از این باغ تاریخی قرار گرفته‌اند و هر یک با ارائه امکانات و خدماتی متمایز، گزینه‌های مناسبی برای اقامت در شیراز هستند.

رستوران‌های نزدیک باغ تخت شیراز

برای صرف غذا در اطراف باغ تخت شیراز، گزینه‌های متعددی وجود دارد که دسترسی به آن‌ها آسان است. از جمله این رستوران‌ها می‌توان به فست فود سفیر دو، کبابی بستکی، رستوران یزدانی، رستوران قلعه کریمخانی، رستوران ساوا، رستوران صوفی، رستوران هانی و رستوران طاق بستان اشاره کرد. 

جاهای دیدنی باغ تخت شیراز

باغ تخت شیراز؛ اثر تاریخی خاموش

در این مطلب از سفرتاپ، به معرفی باغ تخت شیراز پرداختیم. این باغ با گذشت زمان و عدم رسیدگی، زیبایی‌های اولیه خود را از دست داده است. ولی همچنان به‌عنوان یک اثر تاریخی ارزشمند شناخته می‌شود. اگرچه بازدید از این باغ در حال حاضر امکان‌پذیر نیست، اما می‌توانید با سفر به شیراز از دیگر جاذبه‌های گردشگری این شهر دیدن کنید.

امتیازدهی

سوالات پرتکرار

باغ تخت در شمال شهر شیراز و در دامنه کوه باباکوهی واقع شده است.
خیر، بازدید از این باغ به دلیل قرارگیری آن در مجموعه مرکز علوم و فنون مکانیزه نزاجا، امکان‌پذیر نیست.
باغ ارم، آرامگاه باباکوهی و دروازه قرآن از جمله جاهای دیدنی اطراف این باغ است.
تصور کن دنیایی که نه اینترنتی باشه، نه موبایلی و نه حتی ماهواره‌ای! عجیبه، نه؟ ولی من یه دهه‌شصتی‌ام که توی همین دنیای بدون تکنولوژی، لای کتاب‌های رنگارنگ پدرم قد کشیدم. با هزاران داستان رفیق شدم و فهمیدم که گاهی بهترین راه برای لمس قلب‌ها، فقط نوشتنه؛ پس من هم قلم رو با ریتم افکارم می‌چرخونم و جهانم رو روایت می‌کنم…

مطالب مرتبط

بهترین زمان سفر به بندرعباس

بندرعباس با جاذبه‌های بی‌نظیرش، هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند؛ اما بهترین...

مسجد مشیر شیراز

شیراز، شهر شعر و عطر بهار نارنج، با تاریخچه‌ای غنی و بناهای بی‌نظیرش همیشه مقصدی...

حمام وکیل شیراز

شیراز، شهر فرهنگ و هنر، خانه‌ بسیاری از مکان‌های دیدنی و تاریخی ایران است. یکی...

نظرات

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها